Apple Power Adapter reparatie

Apple maak mooie producten. Degelijk en van hoge kwaliteit. Er is alleen een ding wat snel stuk gaat. Meestal komt dit door de manier van oprollen. De Power Adapter. Zowel van de Macbook’s als van de iPad breekt de buitenmantel van de power adapter(Voeding) kabel het dichts bij de adapter.

Power Adapter kabelbreuk
Power Adapter kabelbreuk

Aangezien Appel geen garantie geeft hier op ziet er niet anders op dan zelf repareren. Deze adapters zijn niet geschroefd of in elkaar geklikt. Deze worden gelijmd en zijn dus eigenlijk niet gemaakt op te heropenen.

Apple Adapter 220 kabel
Apple Adapter 220 kabel

Haal natuurlijk de 220 kabel uit het stopcontact. Deze is gemakkelijk er uit te schuiven. Let wel op dat in de power adapter altijd stroom achter blijft.

Maar hoe maak je deze nou open. Het beste werkt met een tang. Door deze in de ruimte te zetten waar de kabel klemmen zitten kun je de tang open trekken. Hierdoor gaat de bek van de tang ook open en druk je de boven en onderkant van de power adapter open. Dit geeft een krakend geluid. Dit komt door het lostrekken van de lijm.

Apple Adapter openkraken
Apple Adapter open kraken

Door dit aan beide kanten te doen, ontstaat er een kier aan de zijkanten. Deze kun je makkelijk met een brede schroevendraaier open frikken. Doe dit wel met beleid.  Een ijzeren schroevendraaier is natuurlijk sterker dan het plastiek van de power adapter.

LET OP in de de power adaptor blijft altijd spanning achter in de condensatoren. Dit zijn de grote ronde en zwart met een grijze streep objecten. Zie foto. (Apple power adapter volledig open) Deze kunnen gemakkelijk een schok geven van 60 / 80 Volt .

Apple power adapter volledig open
Apple power adapter volledig open

Bij het open zie je dat de kabel  van binnen wit en zwart . Zwarte is de neutraal 0 Volt of ground (GND) en de witte positief 20 Volt. Knip de kabel aan de binnenkant zo dicht mogelijk door bij de trekontlasting, dit is het dikke object van de kabel.

Apple power adapter binnen kabel
Apple power adapter binnen kabel

 

 

Ik heb de trekontlasting er afgeknipt en de rest kabel die hier nog in zit er uit gehaald. Ook heb ik met een boortje van 2,5mm een gaatje gemaakt aan de onderkant van de trekontlasting  gemaakt. Eerst heb ik krimpkous om de kabel gedaan voordat ik de kabel weer door de trekontlasting haalde. Zo kon ik een nieuwe trekontlasting maken. Wat ook mogelijk was is on een 2,1MM (Female)Power-Jack-plug in het gat van de adaptor te plaatsen. En aan de kabel een (Male)Power-Jack-plug.

Apple Power adapter kabel met krimpkous.
Apple Power adapter kabel met krimpkous.

Zo kan je ook andere kabels aansluiten op de adapter. De adapter kan 20 Volt / 4,25 ampère en dus 85 Watt leveren.

Na het strippen van de kabel zie je dat de kabel alleen bestaat uit een mantel en een draad in het midden. Dit is de positief 20 Volt. De mantel is de neutraal 0 Volt (GND). Omdat de mantel geen beschermlaag heeft heb ik deze met een zwarte krimpkous beschermt.

Apple power adapter met GND krimpkous.
Apple power adapter met GND krimpkous.

Nu is het makkelijk om beide kabels op maat te knippen  en te voorzien van soldeer. Zo is het makkelijker om de kabels vast te zolderen aan de binnenkabel.Voor het vast solderen is het verstandig om de kabel eerst door te meten. Zo kan je zien of er verder nog een kabelbreuk aanwezig is. De magneetplug bestaat uit vier pinnen waarvan de binnenste twee de neutraal (GND) zijn en dus zwart en de buitenste twee de positief 20Volt zijn en dus wit.

Apple power adapter test en controlle
Apple power adapter test en controle

Nu de kabels vastzitten kunnen we testen of de adapter werkt. Ook hier geldt dat van te voren meten beter is. De power manager in je MacBook is meestal niet een rendabele reparatie.

Voor het dichtmaken heb ik eerst de randen schoongemaakt van lijmresten. En heb ik eerst gecontroleerd of de twee helften goed op elkaar pasten en dat de kabelklemmen nog konden bewegen.

Apple power adapter gerepareerd
Apple power adapter gerepareerd

Voor het dichtlijmen heb ik de lijmpistool gebruikt, zodat als de adapter warm wordt ik de adapter nog wat aan kan drukken. Lijmklemmen zijn hierbij handig om druk te zetten bij het dichtknijpen.  Na het schoonmaken is de adapter weer klaar voor gebruik.